10 tips om de liefde voor het lezen te bevorderen

Boeken lezen is voor kinderen één van de belangrijkste dingen die je kunt doen om de ontwikkeling te bevorderen, maar waarom daar stoppen? Naast het gewoon herkauwen van de woorden op een pagina, probeer deze creatieve strategieën om je kinderen de liefde voor het lezen bij te brengen:

1

VOEG EEN BEETJE TONEEL TOE

In plaats van alleen het voorlezen van het bekende verhaal, improviseer een beetje. Wees niet bang om af te wijken van wat er op de pagina staat. Werk met verschillende accenten voor de personages, voeg drama toe met theatrale handgebaren, kweek verwachtingen door het nemen van pauzes, en laat de emoties van het verhaal te lezen zijn op je gezicht.

2

STIMULEER INTERACTIE

Bij het voorlezen aan je peuter, pauzeer zo nu en dan om te vragen te stellen over het verhaal, vraag je hardop af over alternatieve eindes, of stel nieuwe namen voor de karakters voor.

3

PRAAT OVER BOEKEN

De voordelen van het voorlezen aan kinderen is dat het niet hoeft te stoppen nadat je het boek hebt gesloten. Na het samen delen van een verhaal kun je het later op de dag in gesprek laten terugkomen. Vergelijk een echte gebeurtenis met iets dat gebeurde in het boek, of vraag hoe zij denken dat een bepaald karakter met een specifieke situatie om zou gaan. Verwerk belangrijke woordenschat die werd gebruikt in het boek in je gesprekken, zodat je kind een idee krijgt van hoe de woorden passen in verschillende contexten.

4

INTRODUCEER BOEKEN IN NIEUWE SCENARIO’S

Waarom wachten tot bedtijd voor het uit de kast pakken van een boek? Voor baby’s en peuters bieden badtijden en maaltijden grote kansen om te genieten van een mooi verhaal.

5

OVERWEEG DEELNAME AAN EEN BOEKENCLUB VOOR KINDEREN

Met het overweldigende aantal kinderboeken op de markt, kan het een lastige taak zijn om de geschikte titels voor je kind te kiezen. Wanneer je lid wordt van Kinderplezier, ontvang je speciaal geselecteerde titels afgestemd op leeftijden en interesses van je kinderen. Het in de brievenbus ontvangen van kwalitatieve boeken voor kinderen is een geweldige manier om opwinding over het lezen te stimuleren.

6

ONTDEK ONLINE MOGELIJKHEDEN

Het internet biedt een overvloed aan kinderwebsites met creatieve ideeën voor het vroeg leren lezen, leuke woordspelletjes, en leestips voor kinderen.

7

STIMULEER HET LEZEN BUITEN BOEKEN

Op een normale dag zijn er wel honderden mogelijkheden om woorden en zinnen te herkennen. Daag je kind uit om nieuwe plekken te vinden voor het lezen, het maakt niet uit of het nu een aanplakbiljet, krant, pak hagelslag, of winkelpui is. Dit zal je kind helpen de betekenis van het lezen in de echte wereld te begrijpen en geef je hem een ​​kans om toe te passen wat hij geleerd.

8

INTRODUCEER DE FAVORIETEN UIT JE EIGEN KINDERTIJD

Herinner je je die tijdloze klassiekers waar je niet genoeg van kon krijgen als een kind? Breng ze terug in de schijnwerpers door ze voor te lezen aan je eigen kind. Jouw opwinding voor die oude geliefde verhalen zal zeker goed overkomen op je kleintje.

9

BIED JE AAN ALS VRIJWILLIGER OM VOOR TE LEZEN

Als je kind is leerplichtig (of zelfs in de kinderopvang), is voorlezen aan zijn klas een uitstekende manier om zijn liefde voor boeken te bevorderen en je steun en toewijding aan zijn leeskwaliteiten te tonen. De meeste kinderdagverblijven, kleuterscholen en basisscholen verwelkomen ouders die willen voorlezen.

10

MAAK EXCURSIES NAAR DE BIBLIOTHEEK

De bibliotheek is een onschatbare bron voor de mooiste leesboeken. Laat je beginnende lezer kennismaken met het uitleenproces en breng hem respect bij voor de bibliotheek en de boeken. Sommige bibliotheken hebben een  aangewezen voorleesuur, waarbij een bibliothecaris selecties hardop leest aan een gerichte leeftijdsgroep. Neem contact op met je lokale vestiging voor meer activiteiten om het lezen te bevorderen.

“Het belang van voorlezen aan kinderen kan niet worden betwist. Door gebruik te maken van verschillende leermiddelen voor kinderen, boeken een onderdeel van de dagelijkse routine van je kind te maken, en op zoek te gaan naar creatieve manieren om het lezen te bevorderen, zul je je kind een voorsprong geven in op school en tegelijkertijd een rijke, levendige fantasie meegeven.”