8 voorleestips

Voorlezen is goed voor de taalontwikkeling van je kind, maar het is ook vooral heel leuk en gezellig!

Hieronder 8 voorleestips van Kinderplezier voor nóg meer voorleesplezier:

1

EERST INLEZEN, DAN VOORLEZEN

Soms is het handig om eerst zelf het boekje te lezen voordat je het gaat voorlezen. Is het een spannend, educatief of vrolijk verhaal? Staan er misschien moeilijke woorden in die je moet uitleggen? En wie weet kun je ook alvast oefenen op stemmetjes en geluiden!

2

MAAK HET GEZELLIG

Voorlezen is vaak een moment van rust en gezellig samenzijn thuis, dus neem er de tijd voor: radio, televisie en telefoon uit, kruip samen op de bank of op een stapel kussens bij de verwarming en een glaasje drinken bij de hand.

3

LEZEN KAN OVERAL

Voorlezen en lezen hoeft niet altijd thuis, natuurlijk. Het kan ook een fijn tijdverdrijf zijn buitenshuis. Op vakantie bijvoorbeeld, tijdens het picknicken in het park, in de wachtkamer van de huisarts, of in een restaurant tijdens het wachten op de pannenkoeken.

4

ZELF EEN BOEK PAKKEN EN KIEZEN

Zet de boeken voor je kind op een plek waar ze er makkelijk bij kunnen: in het zicht en op ‘grijphoogte’. Laat ze zelf een boekje kiezen uit de kast, je ontdekt gauw genoeg welk boek favoriet is! Is dat nog te moeilijk, geef je kind dan de keuze uit 2 of 3 boeken.

5

DUIK SAMEN IN HET VERHAAL

In de meeste kinderboeken is er een hoop te zien en ontdekken op de plaatjes die erin staan. Laat je kind meekijken naar de plaatjes, houd samen het boek vast en laat je kind de bladzijdes omslaan. Zo maak je samen lezen echt een beleving!

6

LEEF JE IN

Schaam je niet en leef je in! Maak het verhaal levend door je stem te gebruiken voor typische karakters of dieren (een brommende beer, bijvoorbeeld) en maak geluidjes en gebaren als dat in het verhaal past (hoe groot zou de olifant zijn?).

7

LAAT AF EN TOE ‘HET VERHAAL’ ACHTERWEGE

Kies er af en toe voor om niet letterlijk voor te lezen, maar om samen met je kind het verhaal te ‘verzinnen’. Kijk naar de plaatjes en laat jullie fantasie de vrije loop: laat je verrassen door de spannende en grappige avonturen die er dan ontstaan!

8

PRAAT NA OVER HET VERHAAL EN STEL VRAGEN

Ook samen napraten hoort bij voorlezen: wat vond je kind van het verhaal? Hoe zou het verhaal verder gaan? Bestaat er misschien een liedje dat je doet denken aan het boek? Leuk om samen te zingen voor het slapengaan.