8 zelfleestips

Leren lezen is een groot avontuur! Op school leert je kind uiteraard lezen, maar het is belangrijk om ook thuis het lezen te stimuleren. Lees hieronder 8 tips van Kinderplezier hoe je je kind hierin kunt ondersteunen. Veel plezier!

1

ZIEN LEZEN, DOET LEZEN

Pak zelf regelmatig een boek, tijdschrift of krant. De beste manier om je kind te enthousiasmeren voor lezen is om zelf (vader én moeder) het goede voorbeeld te geven. En een beetje ontspanning voor jezelf kan ook geen kwaad.

2

SAMEN LEZEN

Maak van lezen een gezellig moment en neem er de tijd voor, bijvoorbeeld voor het slapen gaan of op zondagmiddag samen op de bank. Lees om de beurt een stukje uit het favoriete boek van je kind. Of ieder je eigen boek lezen, dat kan ook.

3

PAUZE – PROBEREN – PLUIM

Als je kind moeite heeft met het lezen van een moeilijk woord, wacht dan 5 tellen en geef je kind de kans om het woord zelf uit te vogelen. Moedig aan om het woord uit te spreken of te raden door naar het plaatje te kijken bijvoorbeeld. Lukt het niet? Zeg het dan voor en laat het herhalen. Geef een pluim (goed gedaan!) en laat dan verder lezen.

4

NAPRATEN

Praten over boeken met je kind bevordert het lezen. Praat na over het verhaal en hoe het af zal lopen, of hoe het anders af zou kunnen lopen. Vraag aan je kind wat het mooi vond aan het boek, en wat niet en wat je kind niet goed begreep aan het verhaal.

5

DE WERELD IS 1 GROOT ‘BOEK’

Door lezen vergroot je je wereld! Dat merkt je kind als het ineens letters op straatnaambordjes herkent of woorden op de menukaart in het restaurant. Oefen dus niet alleen met boekjes lezen, maar laat je kind ook het recept voorlezen als je gaat koken of de spelregels als jullie een spelletje gaan doen.

6

LETTERS EN WOORDEN KNUTSELEN

Letters en woorden ‘oefenen’ kan op veel speelse manieren: door ze op te schrijven bijvoorbeeld of door letters te maken van klei, wol of schelpjes. Leuk: maak samen een knutselwerkje van de naam van je kind!

7

LEZEN KAN OVERAL

Lezen kan overal, dus neem als het kan overal een boek mee naartoe: in de auto, als je op bezoek gaat bij familie of vrienden, naar het restaurant of naar de tandarts. Er is altijd wel tijd om heel even iets te lezen.

8

VOORLEZEN

Stop niet met voorlezen als je kind leert lezen. Het is nog steeds fijn om voorgelezen te worden én heel leerzaam. Je kind kan wellicht al een simpel boek lezen, maar misschien is dat ene spannende boek nog net even te moeilijk. Blijf de fantasie van je kind prikkelen en geniet van het voorlezen zo lang jullie het leuk vinden!