Voorlezen aan baby's

Je wacht ook niet tot je baby woorden en zinnen begint te vormen voordat je tegen hem of haar gaat praten, dus waarom wachten met het plezier van het voorlezen aan je kleintje? De voordelen van voorlezen aan kinderen zijn bewezen door honderden studies onder leiding van onderwijsdeskundigen. Hoewel de meeste van de positieve effecten zichtbaar pas worden als het kind de voorschoolse leeftijd bereikt en gaat peuteren, zijn veel van de belangrijke invloeden ontwikkeld wanneer het kind nog een baby was. Door het regelmatig voor te lezen aan je baby, help je een ​​basis te leggen voor een leven lang leren en ontwikkeling.

Hoewel het misschien lijkt dat een pasgeborene of een kind niet veel mee krijgt uit de boeken in het begin, zijn ontwikkelingsdeskundigen het erover eens dat het eerste jaar van het leven van een kind een zeer vormende tijd is, waarin hij de basisgeluiden en concepten leert die dienen als de bouwstenen voor de cognitieve ontwikkeling. Hoewel je kleintje niet in staat zal zijn om het verhaal helemaal te begrijpen of de woorden te associëren met de plaatjes, zal hij enorme voordelen genieten van het voorlezen zoals:

1

BOUWEN VAN EEN INTIEME BAND

Wanneer je een een boek deelt met je baby, zal deze genieten van het horen van het ritme van je stem, hij voelt je hartslag en ruikt je vertrouwde geur. Na verloop van tijd, zal je baby boeken associëren met een warme, intieme tijd met mama of papa.

2

VROEGE TAALVAARDIGHEDEN

Het kan een tijdje duren voor je baby woorden en zinnen begint uit te spreken, maar dat betekent niet dat de vroege voorlees-sessies niet belangrijk zijn. Door het horen van je voorlezen, wordt je kleintje blootgesteld aan de klinkers, medeklinkers en lettergrepen die zijn moedertaal vormen.

3

COGNITIEVE STIMULATIE

De ontwikkeling van de hersenen van een baby kan worden vergeleken met een leeg doek, klaar om te worden geschilderd en gevormd door de miljoenen zintuiglijke ervaringen waarmee ze tijdens haar eerste levensjaar wordt in aanraking komt. De kleuren, texturen, en geluiden in de boeken zullen je baby helpen bij het versnellen van de mentale groei en bewustwording van haar omgeving.

4

MEER RUSTGEVENDE SLAAP

Het voorlezen aan baby’s is een rustgevende, troostende activiteit, maar wees niet verbaasd als het een paar sessies duurt voordat jij en je kleintje in een ritme komen met de juiste boeken en de juiste routine. Door bij het slapengaan of ’s nachts heel kalm en zonder haast voor te lezen, zul je helpen een goede nachtrust te creëren.

5

GEZONDE EXPRESSIE EN COMMUNICATIE

Door blootstellen aan boeiende, interactieve voorlees-ervaringen, zullen baby’s beter in staat zijn in het verwerken van hun eigen emoties en om in relatie te staan met de mensen om hen heen.

Hier zijn enkele richtlijnen bij het kiezen voor boeken voor baby’s:
Bij het kiezen van voorleesboeken voor baby’s zijn er geen strenge regels. Hoewel er boeken zijn die speciaal zijn ontworpen voor bepaalde stadia van ontwikkeling, is eigenlijk alles toegestaan. Dat gezegd hebbende, hier zijn enkele tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je kind maximaal plezier van heeft:

  • Pasgeborenen worden aangetrokken tot volle en sterk contrasterende kleuren. Ze genieten ook van geometrische vormen, glanzende oppervlakken, en luidruchtige of “krakende” texturen.
  • De meeste kinderen hebben de neiging om dingen in hun mond te stoppen. Dus is het een goed idee om kartonnen boekjes of zachte boekjes te kiezen.

Houd in gedachten dat je niet hoeft te wachten tot de geboorte om te beginnen met het voorlezen van kinderboeken. Vanaf de zevende maand van de ontwikkeling van de foetus, kan je baby horen wat er gaande is buiten de baarmoeder, met name het geluid van je stem. Tijdens het voorlezen aan je ongeboren baby, zul je merken dat deze zal reageren door te schoppen en te bewegen, de eerste van vele interacties met jou. Tegen de tijd dat ze in de wereld komt, zal ze klaar zijn voor veel meer gedeelde verhalen samen met mama en papa.